понедељак, 1. мај 2017.

PIZZA PUŽIĆI




SASTOJCI:
2 dl mlake vode
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca
2 jaja
2 dl jogurta
1 dl ulja
oko 600 g brašna
so

Fil:
200 g sitne sunkarice
1 belance
1 kašičica sitnog secanog peršuna
prstohvat tucane crvene paprike
100 gr trapez sira

Za premazivanje ružica:
1 žumance

PRIPREMA:
U mlako mleko staviti kvasac i šećer da nadodje. Umutiti jaja, dodati jogurt, ulje, nadošli kvasac. dodavati brašno i umesiti testo koje ostavimo da nadolazi. Izmešati seckanu šunkaricu, belance, sitno seckani peršun i tucanu papriku i trapez sira. Nadošlo testo dobro izraditi,  uzimati deo od testa rastanjiti i na njemu staviti fil. Uviti testo u rolat i  iseči na krugove.
Ostaviti ružice ponovo da nadodju 20  minuta, premazemo žumencetom i pečemo na 180 C oko 20 minuta.



DOMACA SUKANA PITA


SASTOJCI:
500 g mekog brasna
kasicica soli
2 kasike ulja
300 ml mlake vode
na vrh noza praska za pecivo

Fil:
ulje
400 sira
2 jaja

PRIPREMA:
Testo zamesiti podeliti na 2 loptice koje premazati uljem  prekriti krpom i ostaviti da odmori.



Razvlačiti jednu po jednu koru na  debljem stoljnjaku, krajeve iseci  i filovati koru uljem i sirom i jajima. Uvijati i slagati u okruglu tepsiju. Pitu peći na 180 C dok   ne porumeni.


среда, 12. април 2017.

USKRS


                 Uskrs je najstariji hrišćanski praznik.


                       



Pravoslavci u Srbiji se tog dana pozdravljaju recima HRISTOS VASKRESE a na šta se odgovara VAISTINU VASKRESE.





Uskrs se uvek praznuje nedeljom.

Na veliki petak farbaju se uskršnja jaja, Moja najomiljenija boja je crvena, ali zbog svoje dece  uvek se šaraju u svim bojama.
U nedelju se jaja jedu, poklanjaju i njima se tuca ( kuca).  
Prvo crveno jaje koje se ofarba obično se čuva i to jaje je cuvar kuće. 


недеља, 26. март 2017.

ORIGINAL VANILICE











SASTOJCI:
200 masti
7 kašika šećera
400 -450 g mekog brašna
1 jaje 
1 žumance
1 vanilin šećer
4 kašike  mlevenih oraha
4 kašike mleka

Za filovanje:
dzem od šljiva
šećer u prahu


PRIPREMA: 
Penasto umutiti mast i šećer, dodati jedno jaje i jedno žumance. Sjediniti dodavati postepeno ostale sastojke, lagano mašajući na kraju dodati brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti ga umotano u najlon foliju  najmanj  pola sata u frizider. 

Na brašnom posutoj površini razviti  testo tanko, najviše 3 mm debljine. Kalupom ili  čašicom  vaditi vanilice. 




Vanilice peći na 180 C oko 15 minuta samo da porumene.
Pečene vanilice ostaviti da se dobro ohlade  i spajati dve, filovati dzemom od šljiva. 
Uvaljati u šećer u prahu.





LENJA PITA


PITA BAKINIH VREMENA








SASTOJCI:

250 g maslaca ili margarina,
350 g šećera,
3 žumanca,
750 g brašna,
1 šolja mlakog mleka,
1 prašak za pecivo,
strugana kora jednog limuna
1 kg jabuka,
1 šoljica mrvice ( prezle),
2 vanilin šećera,
1 šolja šećera u prahu

PRIPREMA:

Umutiti maslac sa žumancima, dodati 250 g  šećera , prašak za pecivo, mleko, koru od lumuna, brašno pa sve dobro izmešati. Izmesite testo pa  podeliti na dva dela. Jabuke sa prezlom  dodate 100 gr šećera i jednu kesicu vanilin šećera i sve dobro izmešati. Sada uzeti prvi deo testa, pazvući u tepsiju, preko wega staviti smesu od jabude, pa onda  opet drugi deo testa i staviti, da se peče. Peći oko 40 minuta na 180 C. Kad je kolac pečen posuti ga šećerom u prahu i seći na kocke i služiti.




SREMUS SALATA










SASTOJCI:

300 g sremusa
100 g crnog luka
5 glavice rotkvice
1 vezica zelene salate
so po ukusu
maslinovo ulje po potrebi
alkoholnog sirćeta po potrebi


PRIPREMA:

Sremus dobro oprati i iseckati na rezance.
Mladi crni luda iseckati na kurgove.
Zelenu salatu oprati i iseci sitno.  Rotkvice iseci na parcice. Sva sastojka pomesati.
Posoliti salatu dodati nekoliko kapi maslinovog ulja i  alkoholnog sirćeta. Promešati salatu.

четвртак, 16. фебруар 2017.

POSNA SARMA




POSNE SARME

Pola šolje sojinih ljuspica,
0,75  dl ulja,
glavica crnog luka,
150 g pirinča,
2 šargarepe,
pola kašičice nane,
3 kašičice soli,
kašičica mlevenog bibera,
3 pune kašike mlevenih ili sitnih seckanih oraha,
glavica kiselnog kupusa

zaprška: 4 kašike ulja, kašika brašna, 2 kašičice aleve paprike, kašičica soli.

Sojine ljuspice staviti u šolju od 3 dl i skoro do vrha naliti toplom vodom. Posle pola sata  biće skoro 300 g nabubrelih  sojinih ljuspica.

Zagrejati ulje i propržiti sitno seckan crni luk. Dodati pirinač, narendanu šargarepu, nanu, so mleveni  biber, orahe i ocedjenu sojinu ljuspicu. Dobro primešati, filovati pripremljene listove kiselog kupusa i zavijati sarme. Složiti ih u šerpu, naliti vodom, tek da ih malo prekrije i sečekati da lagano provri.


U međuvremenu od predviđenih sastojaka napraviti zapršku, razrediti je sa malo vode i preliti sarme. Sačekati da sadržaj  ponov provri iz drmusanje šerpe. Zatim  kuvati 1,5-2 sati, nepoklopljeno, u rerni zagrejanoj na 200 C.

                                                               PITA SA JABUKAMA 1 kore za pitu 1 kg jabuka 1 šolja od cr...