петак, 9. децембар 2016.

CIPI-RIPI GALETE







SASTOJCI:

4 јаја
200 ml ulja
200 g secera
250 ml mleka 
2 kesice vanilinog secera
1 prasak za pecivo 
500 g brasna
Narendana korica limuna 

PRIPREMA:

Penasto umutiti belanca, uz stalo mešanje dodati šećer, vanilnin šećer, ulje, žumanca i mleko. Na kraju dodati brašno, prašak za pecivo i narendanu koricu limuna.

Smesu sipati u aparat za galete više od dve kašike .

Galete mozete filovati Cipi ripi kremom.


понедељак, 10. октобар 2016.

DINSTANO MESO U POVRCU



SASTOJCI:

500 gr. svinjskog buta bez kosti
1 glavica crnog luka,
1 manji prazi luka,
1 čen belog luka,
malo soli,
malo vegete,
3 veće paprike ( sveže ) crvene i 
1 paprika zelena,
2 veće šargarepe,
1 veći paradajz.

PRIPREMA:


Sitno iseckati prazi i crni luka. Dinstati na ulju dok ne dobije zlatnu boju.Zatim dodati meso (koje je predhodno obareno) uz povremeno dolivanje vode, posoliti i povegetiti i dinstati. 

Na pola dinstanja dodati čen belog luka, paprike, šargarepu i paradajz.

Kada sve ispari i meso postane mekano  a luk napravi kašicu gotovo je.

Uz ovo jelo možete napraviti pire krompir.


уторак, 4. октобар 2016.

AMERIČKA PITA



















SASTOJCI:

1 jaje,
100 g kukuruznog brašna,
100 g pšeničnog brašna,
1/2 kesice praška za pecivo,
110 g maslaca, 30 g prezli, 
80 g kristal šećera,
prstohvat soli,
3 veće jabuke isečene na tanke kriške,
jedna kesica cimeta,
50 g mlevenih oraha.

Za ukrašavanje:
Šećer u prahu.

PRIPREMA:

Pomešati  dve vrste brašna i prašak za pecivo, dodati  kristal šećer i prstohvat soli, u sredinu napraviti udubljenje u njega staviti komadić maslaca i jaje i mesiti da dobijete  glatko testo.

Formirati jufku, umotajte je u  providnu foliju i ostavite da odstoji 20 minuta u frižider.

Ohlađeno testo istanjiti na  brašnom posutoj površini na debljinu od oko 3 mm. Okrugli pleh prečnika 20 cm podmazati malacem i pospite brašnom, pažljivo obložite istanjenim testo, odstranite višak, testo na dnu pleha izbockajte viljuškom i pospite prezlama. 

Jabuke oljuštiti i iseći na tanke kriške, pa rasporediti preko testa u plehu. Zatim posuti orasima i cimetom.

Preostalo testo ponovo istanjiti, isecite na trake, poređati ih dijagonalno preko jabuka i  fiksirajte za  testo koje prekriva ivice pleha.

Pecite 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 C. 

Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu.


субота, 3. септембар 2016.

PITA SA JUNETINOM


                                    
SASTOJCI:

500 g kora za pitu
300 g mlevenog junećeg mesa
1 veći prazi luka
100 g margarina za premazivanje
so, biber, vegeta

PRIPREMA:

Praziluk sitno iseckati i izdinstati na  malo ulja,a zatim dodati mleveno juneće meso. Fil začiniti  i dinstati još malo.

Kada se fil ohladi  premazati jednu koru istopljenim  margarinom zatim staviti drugu koru preko nje i pritinuti je oklagijom  ( kao da sučemo kore),  zatim premazati margarinom pa opet kora, margarin kora i na četvrtu staviti fil pri kraju kore.  Koru presaviti sa strane da ne ispada fil i uvijati što čvršće.
Postupak ponoviti  i sa preostalim korama na isti način.
Staviti pitu da se peče  na 180 C dok ne porumeni.
Pitu  preseći na pola.




субота, 27. август 2016.

ŠLJIVA KOLAČ



 







SASTOJCI: 

3 jaja
5 šoljice ( male  za crnu kafu ) šećera
2 šoljice ( male za crnu kafu) ulja
6 šoljice ( male za crnu kafu ) brašna
1 čaša kiselog mleka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
300 gr očišćenih od kostiju  šljiva

PRIPREMA: 

Umutiti mikserom penasto jaja sa šećerom, zatim dodati ulje i jednu čašu kiselog mleka.  Lagano  mutiti dodavajući  i brašno pomešano sa praškom za pecivo. 
Na kraju dodati vanilin šećer.
Polovinu smese sipati u pleh pa staviti u šporet da se malo zapeče ova smesa na 180 C. 
Kada je zapečena smesa preko nje staviti na pola  razdvojene šljive, preko šljiva drugu polovinu smese. 
Vratiti u šporet da se kolač do kraja ispeče. 
Po želji kolač pospite prah šećerom.


                       

                       

                       

                       


понедељак, 22. август 2016.

KEKS TORTA















 SASTOJCI:

1 kg keksa
250 gr putera
200 ml soka od narandze
100 gr šećera u prahu
250 gr žele bombone
20 krem bananica
2 kesice vanilin šećera

Za ukrašavanje:
300 gr šlag krem u prahu
4,5 dcl gazirane vode

PRIPREMA:

Keks slomiti na veće komadiće i preliti sa sokom od narandze. Margarin otopiti na  sobnoj temperaturi pa pomešati sa keksom. Masu sjediniti, zatim dodati šećer u prahu, žele bombone, krem bananice i vanilin šećer. 
Smesu  lagano promešati.
Na tacnu izručiti masu i napraviti željeni oblik. 
Šlag umutiti i ukrasiti tortu po želji.

Ja sam ovog puta u srce.
Torta je vrlo ukusna i brzo se pravi.
Meni jedna od omiljenih a i deca je vole.

                          

                                 

                                         

субота, 13. август 2016.

SLATKO OD SMOKVI











SASTOJCI:

1 kg smokvi
800 gr kristal šećera
1 l vode
1 limontus


PRIPREMA:

Smokve oprati i svaku probosti na  dva tri mesta.

U šerpu na staviti šećer i vodu,  sačekati da se šećer otopi pa dodati smokve.

Kuvati  1 čas   na ne previše jakoj vatri.  Povremeno protresati šerpu i skupljati penu koja se pojavi. 

Pred kraj kuvanja izvaditi malo na tacnu da proverite da li je slatko kuvano, otprilike kada počnu da izlaze sitni mehurići to je znak da je slatko skuvano. 

Zatim  staviti limontus i ostaviti sa strane da se slatko ohladi. Šerpu prekriti vlažnom krpom i kada je slatko skroz  ohlađeno stavljati u tegle.


                          




                                            

                                                               PITA SA JABUKAMA 1 kore za pitu 1 kg jabuka 1 šolja od cr...