понедељак, 04. април 2016.

BAKLAVA SA JABUKAMA







SASTOJCI:

1/2 kore za pitu 
1 kg jabuka
50 gr kristal šećera
100 g mlevenih orah
1 kesica cimeta
2 kesice vanilin šećera
1/2 limuna 
2 dl ulja
2 dl vode

Šerbet:
300 g kristal šećera
150 ml vode


 PRIPREMA:

Narendati jabuke na krupnu stranu rendeta, poprskati ih limunovim sokom, da ne bi izgubile lepu njihovu boju. U šerpu staviti na dnu malo ulje, zatim dodati šećer  i  narendane jabuke pa dinstati na laganoj vatri. Dinstati sve dok ne ispari sav sok od jabuka. U dinstane jabuke dodati mlevene orahe,  pa promešati da bih se orasi poparili. U ovu smesu dodati cimet i vanilnin šećer. Ostaviti da se ova smesa ohladi.

Kore presići na četiri jednake trake-po dužini.

Ređati po dve trake jedna na drugu, premazati uljem i poprskati malo vodom pa zatim  staviti fil. Uviti u trougao.

Kore filovati sve dok ne potrošite sav materijal.

Uvijenu baklavu ređati jednu do druge u  pleh premazan uljem, zatim poprskati uljem i vodom i pleći na 180 C  20-30 minuta. 
  

Staviti šećer i vodu u šerpu zagrejati i pustiti da šerbet vri 10 minuta. 

 Pečenu baklavu preliti vrućim sirupom.

Ostaviti da se baklave natope  i upiju sirup a posle nekog vremena okrenuti baklavu na drugu stranu  da se kompletno natope. 

Prijatno.