понедељак, 08. фебруар 2016.

STARINSKI PREPEĆ





SASTOJCI:

4 čaše od 2 dl brašna,
1/2  kockice kvasca,
3 kašičice soli,
vode po potrebi,
ulja po potrebi,
125 g margarina,
200 g margarina,
200 -250 ml pavlake

PRIPREMA:

 U malo mlake vode razmutiti kvasac i ostaviti ga da nadođe.   Za to vreme promešati polovinu pripremljenog brašna postepeno dodavajući vodu. Potom dodati malo ulja i nadošli kvasac, te zamesiti glatko testo srednje tvrdoće dodajući preostalo brašno ( po potrebi  sipati vodu i malo ulja da se  testo ne lepi). Umešati testo podeliiti na 8  jedanih  delova pa svaki premesisti i formirati jufku.

 Nakon toga jufke razvući oklagijom i spajati po dva kruga rendanim margarinom, tako da se dobije 4 kore.

 Manju tepsiju  podmazati a zatim svaku koru, ako je potrebno rastanjiti oklagijom da bude ista kao veličina tepsije. Prvu koru staviti u tepsiju, premazati  kašikom dve pavlake pa odgore rasporediti malo sitnog sira, prekolopiti drugom korom i ponoviti postupak. Ponavljati dok se ne utroše sve kore.  Poslednju koru premazati uljem i oštrim nožem iseći na kocke. 
Pitu ostaviti da odstoji oko 45 minuta pre pečenja. Nakon toga pitu peći 30-40 minuta na 180C.