недеља, 26. март 2017.

ORIGINAL VANILICE











SASTOJCI:
200 masti
7 kašika šećera
400 -450 g mekog brašna
1 jaje 
1 žumance
1 vanilin šećer
4 kašike  mlevenih oraha
4 kašike mleka

Za filovanje:
dzem od šljiva
šećer u prahu


PRIPREMA: 
Penasto umutiti mast i šećer, dodati jedno jaje i jedno žumance. Sjediniti dodavati postepeno ostale sastojke, lagano mašajući na kraju dodati brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti ga umotano u najlon foliju  najmanj  pola sata u frizider. 

Na brašnom posutoj površini razviti  testo tanko, najviše 3 mm debljine. Kalupom ili  čašicom  vaditi vanilice. 




Vanilice peći na 180 C oko 15 minuta samo da porumene.
Pečene vanilice ostaviti da se dobro ohlade  i spajati dve, filovati dzemom od šljiva. 
Uvaljati u šećer u prahu.





LENJA PITA


PITA BAKINIH VREMENA








SASTOJCI:

250 g maslaca ili margarina,
350 g šećera,
3 žumanca,
750 g brašna,
1 šolja mlakog mleka,
1 prašak za pecivo,
strugana kora jednog limuna
1 kg jabuka,
1 šoljica mrvice ( prezle),
2 vanilin šećera,
1 šolja šećera u prahu

PRIPREMA:

Umutiti maslac sa žumancima, dodati 250 g  šećera , prašak za pecivo, mleko, koru od lumuna, brašno pa sve dobro izmešati. Izmesite testo pa  podeliti na dva dela. Jabuke sa prezlom  dodate 100 gr šećera i jednu kesicu vanilin šećera i sve dobro izmešati. Sada uzeti prvi deo testa, pazvući u tepsiju, preko wega staviti smesu od jabude, pa onda  opet drugi deo testa i staviti, da se peče. Peći oko 40 minuta na 180 C. Kad je kolac pečen posuti ga šećerom u prahu i seći na kocke i služiti.




SREMUS SALATA










SASTOJCI:

300 g sremusa
100 g crnog luka
5 glavice rotkvice
1 vezica zelene salate
so po ukusu
maslinovo ulje po potrebi
alkoholnog sirćeta po potrebi


PRIPREMA:

Sremus dobro oprati i iseckati na rezance.
Mladi crni luda iseckati na kurgove.
Zelenu salatu oprati i iseci sitno.  Rotkvice iseci na parcice. Sva sastojka pomesati.
Posoliti salatu dodati nekoliko kapi maslinovog ulja i  alkoholnog sirćeta. Promešati salatu.

четвртак, 16. фебруар 2017.

POSNA SARMA




POSNE SARME

Pola šolje sojinih ljuspica,
0,75  dl ulja,
glavica crnog luka,
150 g pirinča,
2 šargarepe,
pola kašičice nane,
3 kašičice soli,
kašičica mlevenog bibera,
3 pune kašike mlevenih ili sitnih seckanih oraha,
glavica kiselnog kupusa

zaprška: 4 kašike ulja, kašika brašna, 2 kašičice aleve paprike, kašičica soli.

Sojine ljuspice staviti u šolju od 3 dl i skoro do vrha naliti toplom vodom. Posle pola sata  biće skoro 300 g nabubrelih  sojinih ljuspica.

Zagrejati ulje i propržiti sitno seckan crni luk. Dodati pirinač, narendanu šargarepu, nanu, so mleveni  biber, orahe i ocedjenu sojinu ljuspicu. Dobro primešati, filovati pripremljene listove kiselog kupusa i zavijati sarme. Složiti ih u šerpu, naliti vodom, tek da ih malo prekrije i sečekati da lagano provri.


U međuvremenu od predviđenih sastojaka napraviti zapršku, razrediti je sa malo vode i preliti sarme. Sačekati da sadržaj  ponov provri iz drmusanje šerpe. Zatim  kuvati 1,5-2 sati, nepoklopljeno, u rerni zagrejanoj na 200 C.

субота, 21. јануар 2017.

LENJA PITA







LENJA PITA

250 g maslaca ili margarina,
350 g šećera,
3 žumanca,
750 g brašna,
1 šolja mlakog mleka,
1 prašak za pecivo,
strugana kora jednog limuna
1 kg jabuka,
1 šoljica mrvice ( prezle),
2 vanilin šećera,
1 šolja šećera u prahu

PRIPREMA:

Umutiti maslac sa žumancima, dodati 250 g šećera, prašak za pecivo, mleko, koru od lumuna, brašno pa sve dobro izmešati. Izmesite testo pa  podeliti na dva dela. 

Jabuke sa prezlom dodate 100 gr šećera i jednu kesicu vanilin šećera i sve dobro izmešati. Sada uzeti prvi deo testa, pazvući u tepsiju, preko njega staviti smesu od jabude, pa onda  opet drugi deo testa i staviti, da se peče. Peći oko 40 minuta na 180 C.

Kad je kolac pečen posuti ga šećerom u prahu i seći na kocke i služiti.



петак, 9. децембар 2016.

CIPI-RIPI GALETE







SASTOJCI:

4 јаја
200 ml ulja
200 g secera
250 ml mleka 
2 kesice vanilinog secera
1 prasak za pecivo 
500 g brasna
Narendana korica limuna 

PRIPREMA:

Penasto umutiti belanca, uz stalo mešanje dodati šećer, vanilnin šećer, ulje, žumanca i mleko. Na kraju dodati brašno, prašak za pecivo i narendanu koricu limuna.

Smesu sipati u aparat za galete više od dve kašike .

Galete mozete filovati Cipi ripi kremom.


понедељак, 10. октобар 2016.

DINSTANO MESO U POVRCU



SASTOJCI:

500 gr. svinjskog buta bez kosti
1 glavica crnog luka,
1 manji prazi luka,
1 čen belog luka,
malo soli,
malo vegete,
3 veće paprike ( sveže ) crvene i 
1 paprika zelena,
2 veće šargarepe,
1 veći paradajz.

PRIPREMA:


Sitno iseckati prazi i crni luka. Dinstati na ulju dok ne dobije zlatnu boju.Zatim dodati meso (koje je predhodno obareno) uz povremeno dolivanje vode, posoliti i povegetiti i dinstati. 

Na pola dinstanja dodati čen belog luka, paprike, šargarepu i paradajz.

Kada sve ispari i meso postane mekano  a luk napravi kašicu gotovo je.

Uz ovo jelo možete napraviti pire krompir.


                                                               PITA SA JABUKAMA 1 kore za pitu 1 kg jabuka 1 šolja od cr...