Za
koru:
8 kom. jaja
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1
kes. praška za pecivo
1
kašika kakao
Za fil:
1
l mleka
7
kašika brašna
8
kašika šećera
2
vanil šećera
250
g butera ili margarina
250
g šećera u prahu
100
g cokolade za kuvanje ( crne )
Ostali materijal:
2
banane
2
kes. šlaga ( krem )
PRIPREMA:
Žumanca
umutiti sa šećerom, dodati prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo,
kakao, promešati i dodati umućena belanca. Masu izjednačiti i sipati u tepsiju
postavljenu papirom za pečenje. Peći na 220°C 10 min, smanjiti temperaturu na
200°C i nastaviti s pečenjem još 12-15 min u zavisnosti od šporeta.
Pečenu
koru zajedno sa papirom na kome se pekla, staviti na čistu, hladnom vodom
nakvašenu kuhinjsku krpu. Uviti rolat i ostaviti da se ohladi. Za to vreme
pripremiti fil, kojim kasnije premazati ohlađen rolat.
Fil: od navedene količine mleka, oduzeti 4-5 kašika i istim preliti pomešano brašno, šećer i vanilin šećer (masu izjednačiti) i dodati crnu cokoladu. Ostalo mleko staviti da provri, pomeriti sa ringle i dodati mu pripremljenu masu. Promešati, vratiti na šporet i uz uzastopno mešanje kuvati dok se masa ne zgusne.
Skloniti sa ringle, ostaviti da se ohladi. Dok se masa
hladi, povremeno je promešati, da se ne bi stvorila na površini kožica.
Umutiti
puter sa šećerom u prahu, pomešati sa ohlađenom kremom, lepo izjednačiti i
naneti 2/3 iste na ohlađenu koru – rolat. Po sredini rolata postaviti dve
oljuštene banane, rolat uviti, malo rukom pritisnuti i ostatkom kreme (1/3)
premazati ceo rolat. Ostaviti u frižider 30 min, pa premazati celu površinu
rolata umućenim šlagom.
Ovako
pripremljen rolat, vratiti u frižider i ostaviti ga do služenja najmanje 2 sata
da stoji.
Нема коментара:
Постави коментар