среда, 02. март 2016.

SALATA OD POVRĆA






SASTOJCI ZA MAJONEZ:

4 sveža žumanceta,
7,5 dl ulja, 
sok od jednog limuna, 
2 dl kisele pavlake
2 kašike senfa, 
2 kašičice soli, 

SASTOJCI ZA SALATU:

500 g šargarepe, 
500 g krompira,
1 mala konzerva kukuruza,
1 mala konzerva graška,
2 pileća bela mesa,
1 teglica kiselih krastavčica
so, 
senf,
peršunov list

PRIPREMA:

Majonez

U dubljoj posudi pomešati žimanca, senf i so. Ulje treba da odstoji na sobnoj temperaturi.
Mikserom mutiti mešavinu sa žumancima, postepeno sipajući ulje.Zatim dodati limunov sok i pavlaku, te miskerom dodatno umutiti. 

Salata

Šargarepu i krompir očistiti, pa skuvati zajedno da mesom. Povrće i meso ocediti, a  vodu u kojoj se kuvalo iskoristiti za supu. 
Šargarepu i peršun malo isitniti u blender. Zatim isto uraditi sa krompirom, mesom i krastavcima. 
Kukurz i grašak izvaditi iz konzerve, isprati hladnom vodom i ocediti. 
Povrće presuti u veću posudu, dodati  majonez, senf i so, pa lagano promešati da se sve sjedini. Ako je potrebno dodati  malo više senfa. 
Salatu ostaviti u frižider da se ohladi. Služiti je  hladnu kao prilog uz meso.