среда, 10. фебруар 2016.

VLASINSKI ZELJANIK









SASTOJCI:

1 kg brašna,
1/2 funta kvasca,
12 g praška za pecivo,
1 kašika soli,

Fil:

600 gr spanaća,
5 kašika kukuruznog brašna,
100 ml jogurta,
3 jaja,
200 g sitnog sira,

Z premazivanje:

6 kašika  (rastopljene) masti.


PRIPREMA:



Potopiti kvasac u malo mlake vode sa jednom kašičicom šećera i malo brašna.U dublju  fanglu staviti brašno, so i nadošao kvasa. Zamesiti testo srednje tvrdoće.

 Podeliti testo u dve jufke. Jedna veća, druga da bude manja. 




Razući veću jufku oklagijom tj. sukati  je da bude što tanja i premazati je mašću.Koru isteći  zatim uvijati   i napraviti jednu veliku jufku. Postpak ponoviti i sa drugom manjom korom. Testo ostaviti da  odstoji 15 minuta.





Uzeti veću jufku razviti je da bude  malo veća od veličine pleha tako da pada  testo preko preha. Staviti fil preko cele kore. Zatim razvući i drugu manju koru, pa staviti je preko fila. Lagano uviti krajeve prve kore koja prelazi pleh. Premazati celo zeljanik mašću i peći u pećnici na 200 C.