уторак, 23. фебруар 2016.

ŠNENOKLE




Ovo je predivan  slatkiš koje su naše bake pravile nama a za njega potrebno je:

5 jaja, ( odvojiti belanca od žumanca)
150 g šećera
2 l mleka
2 kašike  gustina
2 kesice vanilin šećera
maline 

PRIPREMA:

Mikserom umutiti belanca na pari, dok se smesa ne ujedini i malo ugreje.Skloniti sa vatre, zatim mutiti smesu  mikserom dok se ne dobije čvrsta i sjajna masa.

U  dublju šerpu staviti mleko sa vanilin šećerom i pustiti da provri.

Kašikom vaditi šnenokle i  spuštati u vrelo mleko.

Kuvati šnenokle oko  2 minuta sa svake strane.

Gotove izvaditi  kašikom u odgovarajuću činiju.

Krem za šnenokle:

Mikserom umutiti 5 žumanaca sa šećerom.
Dodati 2 kašike gustina i ponovo sve dobro izmešati.

Dodati 3-4 kašike već toplog mleka u kome su se kuvale snenoklice i mešati da se masa od žumanaca dobro izjednači.

Preostalo mleko u kome su se kuvale šnenokle, staviti da provri, smanjiti temperaturu, dodati smesu od žumanaca i neprestano mešajući žicom, kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa ringle i premestiti u jednu činiju. Pustiti da se prohladi. Staviti snenokle u frižider. 

Zatim šnenokle preliti hladnim umakom. Ostaviti u frižider. 
Pre služenja snenokle služiti  malinama. 

Prijatno.

Šnenokle moraju biti uvek  u frižider.