SASTOJCI
200 g masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer
ribana korica jednog limuna
ekstrat od malina
malo kakao praha
4 kašike mlevenih oraha
4 kašike mleka
400 - 420 g brašna
dzem od sljiva za filovanje
PRIPREMA
Penasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke ( bez ekstrata) lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko testo i ostaviti ga umotano u najlon foliju najmanje pola sata u frižider.
Testo podeliti na tri dela. U jednom delu staviti ekstrat od maline, u drugom kakao prah a trece da ostane zuto.
Na brašnom posutoj površini razviti tanko testo, najviše 3 mm. debljine, kalupčićem ili čašicom vaditi vanilice. Ako vadite čašicom umočite je povremeno u brašno da se ne lepi testo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne, da vanilice ostanu svetle.
Vanilice su jako prhke dok su vrele, najbolje bi bilo da se ostave da se ohlade pa da ih pomeramo, ali ako nemate više tepsija, ostavite bar dva, tri minuta da se prohlade pa ih onda pažljivo vadite. Spajati po zelji vanilice sa dzemom od sljiva.
Нема коментара:
Постави коментар